To Lease or not to Lease
De helft, 46 procent, van de Nederlandse ondernemingen is in 2016 het voornemens om weer in ICT te gaan investeren. Het onderzoek van GFK was gedaan in opdracht van de NVL, Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen. ( klik hier)
Wij zijn er niet om op alle slakken zout te leggen, maar er kwamen wel meteen diverse argumenten in mij op om het onderzoek af te doen als weinig zinvol.
Dat begint met de stelling dat 80 procent van de 2.300 ondervraagde bedrijven bereid zou zijn om in 2016 geld vrij te maken voor ICT investeringen. Dat is vergelijkbaar met de vraag of je bereid bent om volgend jaar een nieuwe auto te kopen. Natuurlijk ben ik bereid om een nieuwe auto te kopen. Maar of ik het werkelijk ga doen en of dat ik dan de middelen heb is deel twee van het verhaal.
Men geeft aan dat het om bedrijven gaat die een minimale omzet hebben van 5 miljoen euro of meer. Dat zegt niks over de winst uiteraard, maar het gevoel bekruipt me dat ondervraagden dus van substantiële omvang dienen te zijn om: punt één: mee te kunnen doen met het onderzoek, en punt twee: waarschijnlijk in staat zijn om financieel de vraag positief te beantwoorden.
De afgelopen decennia hebben we veel financiële leaseconstructies voorbij zien komen, allemaal met het doel de infrastructuur van resellers en/of eindgebruikers op eenvoudige wijze te financieren. Door de jaren heen zijn weinig tot geen van deze initiatieven een succes geworden: alle grote vendoren hebben een poging gedaan, distri’s hebben zich eraan gebrand, maar geen initiatief is me goed bijgebleven
De doodeenvoudige reden daarvoor is, dat het aantrekkelijker is om bij een gewone bank een krediet te regelen dan in de jungle van lease je infrastructuren te gaan financieren. Gelukkig dat 83 procent van de ondervraagden deze mening deelt. Desondanks is de stelling dat ‘Lease in opmars’ is.
Kijkend naar de technologische ontwikkelingen is mijn visie dat bedrijven juist minder kapitaal hoeven te investeren, alsook minder kapitaal hoeven te reserveren voor het vervangen van infrastructuren. We gaan er juist naar toe dat bedrijven per desktop en/of gebruiker een vast bedrag per maand betalen.
Flexibel in aanschaf of opzeggen en betalen voor daadwerkelijk gebruik. IaaS, SaaS, PaaS, zo hebben we er nog wel een paar, maar concreet betekenen ze allemaal dat bedrijven hun ICT- behoefte schaalbaar én betaalbaar kunnen inkopen.
De echte investeringen liggen derhalve bij de bedrijven die deze diensten aanbieden: lees resellers, datacenters en grote conglomeraten zoals KPN, Ziggo, Google en Microsoft. Deze partijen beschikken over (ruim) voldoende middelen om deze investeringen te doen. Dus is mijn vraag wie gaat er überhaupt dan nog gaat leasen, en wat de NVL met dit onderzoek wil bereiken.
Wat ik me wel afvraag is wat de ontwikkeling is bij de bedrijven met minder dan 5 miljoen euro omzet. Zal het MKB hetzelfde percentage ‘positivisme’ hebben als de ondervraagde doelgroep? Het MKB is de doelgroep die voor 80 procent van resellend Nederland de levensader is. En er is geen direct onderzoek voorhanden dat de stemming in het MKB weergeeft. Behalve de tendens dat zij minder bereid zijn te investeren.
Laten we zeggen dat we in Nederland 7.000 wederverkopende partijen hebben, waarvan dus 5.400 bedrijven afhankelijk zijn van het MKB. Dan praten we over een substantiële bedrijfsgroep die het de komende jaren zwaar gaat krijgen om het hoofd boven water te houden. En de oplossing zal niet in de leaseconstructies zitten dien men kan aanbieden aan klanten. Duidelijke businessplannen voor de toekomst, regionale setting van de bedrijven en de directe service die zij kunnen leveren: dát worden de sleutelwoorden van de toekomst voor deze doelgroep