Alibaba en de 40 rovers?!
Of de titel recht gaat doen aan het stuk is de vraag, maar wij hopen er wel uw aandacht mee getrokken te hebben! Wat wel recht doet aan de titel is de naam Ali Baba, toen een sprookje, nu een werkelijkheid.
Voor de duidelijkheid, het Chinese bedrijf Alibaba heeft op dit moment meer dan 79 miljoen leden. Deze leden bestaan uit hoofdzakelijk Chinese producenten die hun handelswaar aanbieden. Het aantal websites en diensten van Alibaba is groter dan Amazon.com en eBay samen.
Kunnen we stellen dat Alibaba het grootste gevaar gaat vormen voor onze distributeurs en (r)etailers? Onmiskenbaar is dat de consument langzaam zijn weg aan het zoeken is op de websites van Alibaba.
De prijzen voor met name accessoires is vele malen lager dan van de gezaghebbende leveranciers, en dat nodigt uit tot meer aankopen voor weinig. Een iPhone hoesje voor maar 1 dollar, ik heb er direct 7 besteld om elke dag een andere kleur hoesje te hebben.
Distributeurs en grote (r)etailers draaien op volumes tegen lage marges, en een belangrijk aspect is de verkoop van accessoires eromheen. Hier kan nog een gezonde marge op gemaakt worden, marge om de operatie te laten draaien. Maar als een deel van de accessoire-markt opgeslokt gaat worden door Chinese producenten heeft dit wel degelijk effect op de winstgevendheid en uiteindelijk het voortbestaan van distributeurs of retailers elders in de wereld.
Het werkt natuurlijk bottom-up, allereerst zal de kleine retailer en of distributeur hier de gevolgen van ondervinden, wat vervolgens weer gaat leiden tot faillissementen en overnames.
Het zal ook per bedrijf verschillen. Is de mix in het portfolio dusdanig dat men het risico kan spreiden, of biedt men additionele services aan die de winst van de onderneming beschermen? Ook dat zal per distributeur en of retailer verschillen.
Wij voorspellen dat het effect gaat hebben op de markt, de impact van de goedkope Chinese massaproducenten. De strijd onder de distributeurs om volume, om te compenseren, zal alleen maar intensiveren. En de vraag die daar natuurlijk onlosmakelijk mee verbonden is: wat gaat dat betekenen voor het IT-landschap?